Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tengeri Kincseink

Tengeri Kincseink

Sötét és hűvös. Leginkább így jellemezném a mai reggelt, és tisztában vagyok vele hogy egyre nehezebb lesz. Egyre fájdalmasabb lesz kikelni az ágyból, és megkezdeni a munkával terhes hétköznapokat. Elindulni a hidegben a munkahelyre vagy akár az iskolába. Valljuk be mindannyian sokkal energikusabban kezdjük a reggeleket amikor a napsugarak már hajnalban melengetik az arcunkat az ablakon keresztül. Akkor meg főként, amikor a kabócák hangjára, a tenger morajlására, a nyaralás boldog tudatára ébredünk fel. A nyár kegyetlenül véget ért, de mi szeretnénk egy kis kreatívsággal az év minden napjába egy kis nyarat csempészni.

Szerelmesek vagyunk a nyárba. Kis csapatunk legalábbis mindenképpen és szerelmesek vagyunk a tenger kincseibe. Sajnos a magyar tenger nem tartogat olyan különleges ékszereket, erre szín tisztán emlékszem kiskoromból, mikor még lelkesen kotorv a a sűrű sötét iszapot próbáltam kagylókat gyűjteni. Gyűjtöttem – több kevesebb sikerrel – de mindegyik egyforma volt, unalmas és olyan kis … egyszerű. A nagy halom kagylóhéjat édesanyám kérdő tekintettel nézte, majd mikor megkérdezte mit szeretnék velük csinálni persze nem tudtam válaszolni. Egyszerűen csak haza akartam vinni. Talán azért, mert haza akartam vinni egy darabot a nyárból. Az élményekből. A víz iránti imádatomból. Az érzésből, hogy milyen jó is az a pár nap, pár hét – ki mennyire szerencsés - a hétköznapoktól távol, a hullámok között. Amikor eljutottam először a tengerhez egy teljesen új élményben volt részem. Hozzátenném a mai napig imádom hazánk kis tengerét és minden évben szinte kötelező módon töltök el pár napot a Balaton partján, de az ott talált kis barna kagylópáncélokból a mai napig nem kapnék kreatív ihletet. 

Hol is tartottam? Ja igen. A tenger. Ki nem gyűjtött még kagylót az égkék vízben elmerülve, kotorva a finom homokot vagy búvárszemüvegben kutatva azt? Szerintem tudjuk jól a választ. Nem is szándékosan, de mind kiemeltünk már egy – egy csodálatos darabot a hullámok mélyéről és legtöbbször – főként mi nők – hajlamosak vagyunk arra, hogy ezek a kezünkben ragadjanak és később otthonunkat díszítsék, akár egy befőttesüvegben összezsúfolva. Aztán évek múltán egy lomtalanítás során a kukában landoljanak, mert magunk sem tudjuk mit kezdjünk velük. A Cuszó – Lak kis csapata most ebben akar nektek segítséget nyújtani, hiszen mint termékeink bővülésén láthatjátok, kreatív elménknek csak a csillagos ég szab határt. Miért kellene az összegyűjtött csodás tengeri kagylóhéjaknak egy befőttesüvegben egymás koptatva a polcon vagy a szekrényben feledésbe merülniük, mikor annyi csodálatos dolog készíthető belőlük?

Szóval tegyük fel van egy nagy halom kagylód, de nem tudod mit kezdj vele? Bármihez is fognál először kövesd a három alapszabályt: Fertőtlenítés, Szagtalanítás, Tisztítás – értem én, hogy ez az unalmasabb része, de ha ezeket kihagyod akkor valószínűleg hamar meg kell majd válnod kézzel készített egyedi tárgyadtól, vagy esetleg a kert dísze lehet mert ott a friss levegőn nem árasztja magából az orrfacsaró szagokat. Vegyél egy fazekat és a gyűjtött kincsek mennyiségétől függően 1/4 arányban tegyél bele tisztítószert, 3/4 arányban vizet és tedd fel főzni. 15 perc elegendő ahhoz, hogy a kagylók megszabaduljanak minden szennyeződéstől, ráadásul így a szagokat sem fogják árasztani magukból a későbbiekben. Fényesítésre van szükség? Használj ásvány – vagy babaolajat. Törölgesd át őket és máris olyanok mintha a boltban vásároltad volna. Amennyiben még van benne lakó, akkor először jön a főzés, majd ezt követi a hipós vízben áztatás, de mint említettem amíg ezeket nem teszed meg, ne is akarj kreatív ötleteket megvalósítani az összegyűjtött kincsekből.

Akkor jöjjön az izgalmas része, azaz ötletek a kagylók felhasználására. Belevágnál és jöjjön az oly divatos DIY? Ehhez segítséget nyújtunk TikTok oldalunkon ahol videókon mutatjuk meg a kagylós dekorációkészítés fortélyait.

Szélcsengő kagylókból: Vegyél egy vékony botot, aminek a két végéhez hozzáerősíted a spárgát, hogy fel tudd akasztani. Kis akasztókat erősítesz az aljára (nem kötelező fel is kötözheted a spárga szálakat rá), annyit ahány lógó részt szeretnél rajta. Egyesével a spárgákra felfűzöd a kagylókat, olyan sűrűn ahogy kedved és ízlésed tartja majd a spárgákat ráerősíted az akasztókra és már ki is teheted a bejárat mellé, hogy csilingeljen, de akár a lakás bármelyik pontján csodás dísz lehet.

A jtókopogtató: Bármilyen alapmintát dekorálhatsz kagylókkal olyan elrendezésben és stílusban ahogy te szeretnéd. Nincs másra szükséged csak némi ragasztóra és ragasztópisztolyra, na meg persze sok – sok kagylóra, és egy fa vagy műanyag alapra. Akár a bejárati ajtón, akár a hálószoba vagy a nappali falán tökéletesen mutat egy színes kagylókból készített egyedi dekoráció, ráadásul mindig eszedbe juttatja a boldog nyaralás pillanatait. 

 

Kagylófények: Van egy felesleges fényfűzéred, amit nem a karácsonyfára akarsz felaggatni? Illesszünk minden égő két oldalára egy – egy kagylót, azaz készíts burát az égőknek. Ismét egy ragasztópisztoly lesz ebben a segítségedre, amivel a kagylókat odarögzítheted az égők tövébe.

 

Képkeret: Hol is mutatna jobban a nyaraláson készült kedvenc fényképed, mint egy kagylókkal díszített képkeretbe helyezve?

Egy egyszerű képkeret, némi ragasztó és kreatív elrendezés. Máris sokkal jobban feldobja a lakást és garantáltan mindenki irigykedni fog – működik tükörrel is a kivitelezés, és bátran engedd el a képzeleted. 

 

 Készíts te is egy egyedi és különleges ajándékot, akár magadnak akár másnak. Mi így éljük túl a következő nyárig. Csempéssz te is egy kis nyarat a hétköznapjaidba és otthonodba az év többi évszakában is.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajándék DIY
Az oldal tetejére